Ugyanabból a vízből főzöl, mint amivel a WC-t öblíted? (7) - Ne bízza a véletlenre az ivóvíz minőségét! - Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium

érdeklődés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Ugyanabból a vízből főzöl, mint amivel a WC-t öblíted? (7)

Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Közzétette itt egészség ·
Tags: víztisztítóivóvíztisztavízegészségólomOKI
 
Ha nincsen víztisztítód, ugyanabból a vízből főzöl, mint amivel a WC-t öblíted.
 

 
Magyarországon a háztartások többségében a WC öblítésére ugyanazt a csapvizet használjuk, mint amit fogyasztunk (akár levesként, teaként vagy ivóvízként).
Irreális elvárás az, hogy ilyen mennyiségben -a mai tudásunk szerinti- egészséges ivóvizet juttassunk el a fogyasztóhelyre megfizethető költséghatáron belül. A vízfeladás helyén (a vízműveknél) a rendelkezésre álló víz ivóvíz minőségű.
A csapvízzel szemben támasztott minimum követelmény, hogy bakteriológiailag kifogástalan legyen. Ehhez fertőtlenítésről kell gondoskodni.
 
Tanulmányok, doktori értekezések témája a vízben jelenlévő fertőtlenítésből adódó melléktermékek egészségügyi hatáselemzése. TÉNY, hogy a trihalometánok például rákkeltőek, a vízben lévő szabad aktív klór szintén egészségkárosító csakúgy, mint a csővezetékből összeszedhető pl. ólom szennyezés.
 
Ezek jelen vannak a csapvízben! Míg a klór kellemetlen szagú, addig a klórozott szénhidrogéneket vagy az ólmot érzékszerveinkkel nem érezzük Sőt! ha a szabad aktív klór szagát nem érezzük, az nagy valószínűséggel azért van, mert a csőhálózatban töltött idő alatt pld. rákkeltő vegyületek képződtek belőle. Ez csak néhány kiragadott példa a lehetséges szennyezések tekintetében.
 
MINDENKINEK JOGA VAN TUDNI azt, hogy van gazdaságos és környezetkímélő megoldás az egészséges (és egyúttal jó ízű, frissítő) csapvíz előállítására!
 
 
Előremutató, hogy már az OKI honlapján is megjelenhet az alábbi kiemelés:
"Az ivóvíz az egyik fontos egészséget befolyásoló tényező, amelynek hatása egyes paraméterek, többek között az ólomtartalom tekintetében tudatos döntésekkel egyértelműen befolyásolható…" (OKI project tájékoztató) “Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a berendezések nem megfelelő – a használati útmutatóban foglaltak szerinti - alkalmazásából, a karbantartás hiányából származóan egészségre káros ivóvizet állíthatunk elő, így akár többet árthatunk velük, mint használunk. Az, hogy javasolt-e az alkalmazásuk, illetve milyen típusú kisberendezés lehet alkalmas az ivóvíz utótisztítására, nagyban függ a helyi ivóvíz minőségétől. A vásárlás előtt érdemes figyelembe venni és mérlegelni a kisberendezések alkalmazásának előnyeit és hátrányait, a helyi ivóvíz minőségét és a megoldani kívánt problémát… ” (GYIK16.o)

A csapvíz minőségével és javítási lehetőségeivel kapcsolatos további információk:
 www.csapviztisztitas.hu / www.olomavizben.hu
 




Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz