Víztisztító - felesleges pénzkidobás? - Öntsünk tiszta vizet a pohárba! - Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium

érdeklődés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Víztisztító - felesleges pénzkidobás?

Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Közzétette itt egészség ·
Tags: csapvízvízminőségtisztavízvíztisztítótabu
A tésztát, levest, teát milyen vízből főzi?


Talán a korrekt szakmai tájékoztatás hiánya az, ami miatt a köztudatban még mindig sok az ellentmondó és félrevezető információ a víztisztítással kapcsolatban.

Szakmai fórumokon, megbeszéléseken is heves vitát vált ki a csapból folyó ivóvíz minősége, a víztisztítók szükségességének kérdése.

Vita tárgya, kinek mi a felelőssége abban, hogy milyen a csapvíz minősége, és úgy tűnik, a "felek elbeszélnek egymás mellett".
A fogyasztónak az az információ fontos, hogy a csapból folyó víz milyen,  a szakemberek rendre a vízműnél feladott víz minőségéről beszélnek.

Az illetékesek igyekeznek azt sulykolni, hogy a csapvíz kiváló minőségű, pedig pontosan tudják, hogy nem azt mérik.
Ahelyett, hogy az illetékesek őszintén beszélnének arról, hogy a csapvíz  nem juttatható el reális költséghatárokon belül fertőtlenítési melléktermékek és egyéb szennyeződések nélkül a fogyasztóhoz, tiltakoznak a "provokáció" ellen, ha az ideérkező külföldi sportolóknak nem ajánlják a budapesti csapvíz fogyasztását.

A csapvízzel szemben támasztott minimum követelmény, hogy bakteriológiailag kifogástalan legyen. Ehhez fertőtlenítésről kell gondoskodni.

Tanulmányok, doktori értekezések témája a vízben jelenlévő, fertőtlenítésből adódó melléktermékek egészségügyi hatáselemzése.
TÉNY, hogy a trihalometánok rákkeltőek, a vízben lévő szabad aktív klór szintén egészségkárosító csakúgy, mint a csővezetékből összeszedhető ólom szennyezés.
A csapvízben ezek kimutathatók!  
Míg a klór kellemetlen szagú, addig a klórozott szénhidrogéneket vagy az ólmot érzékszerveinkkel nem érezzük. Sőt! ha a szabad aktív klór szagát nem érezzük, az nagy valószínűséggel azért van, mert a csőhálózatban töltött idő alatt pld rákkeltő vegyületek képződtek belőle.És ez csak a kezdet, a lehetséges szennyezések tekintetében.

Jelenleg a csapvíz szükséglet alig 10%-át kitevő ivóvízhez igazítják a teljes vízmennyiség minőségét. Mindezt elfogadható költséghatárokon belül nem tűnik reális célkitűzésnek. Csak azért, mert ezt szoktuk meg...

Szerencsésebb helyeken nem csak a folyadékpótlás fontossága, hanem annak elvárható  minősége is beszédtéma, és az is, hogy hogyan javítható biztonságosan a felhasználó helyen a fogyasztásra szánt csapvíz.

Attól, hogy idehaza erről nem beszélünk őszintén, nem lesz jobb a víz, csak a fogyasztók tájékozatlansága és megvezethetősége nő ebben a témakörben.

Vannak kiváló minőségű, megbízható víztisztítók, amik biztonsággal ajánlhatók.
Vannak  olyanok is, amelyek feleslegesen tudnak túl sokat (“ágyúval verébre”) vagy éppen túlárazottak.
Tudjuk, hogy a vízkezelők piacán is megjelentek a hozzá nem értő eladók, akik több kárt okoznak, mint hasznot (bárki árulhat víztisztítót kémiai ismeretek nélkül, akár interneten keresztül is) - de ettől még nem kellene lemondani arról, hogy beszéljünk a csapvíz utótisztításának létjogosultságáról.

Szerintem a víztisztító nemfelesleges pénzkidobás, hanem alapvető fontosságú termék.
A csapvízhez választott, megbízható szűrő sokat tehet hozzá mindennapjaink kényelméhez és egészségünk megőrzéséhez, környezetkímélő módon.

Ha szeretne megbízható víztisztítót, segítünk megtalálni az optimális megoldást!
>> kérdéslista
Nincs hozzászólás

Vízkutató Vízkémia Kft.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz